Да има ли паметник на Васил Левски в Панагюрище? Инициатори на идеята отново поставят темата на дневен ред

Преди около три години се заговори за изграждането на паметник на Васил Левски в Панагюрище. Идеята бе подета от инициативен комитет, подкрепена с подписка от жители на града, проведоха се срещи и анкета дали да има паметник на Апостола на свободата и как да изглежда той. Към днешна дата обаче паметникът на Дякона в града ни все още е само идея. В телефонен разговор с Магдалена Лещарова, една от инициаторките за построяването му, сподели, че на 8-ми февруари е отправила писмено питане до кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, в което поставя въпроса дали съществуват намерения да бъде направен паметник на Васил Левски в Панагюрище и ще бъде ли внесен този въпрос в Общински съвет за детайлно разглеждане и вземане на решение. Лещарова сподели, че е предприела тази стъпка след настояване от страна на още един от инициаторите д-р Райко Чочев. Междувременно членове на инициативния комитет са провели среща със скулптора Делчо Пъков относно визията на паметника, имали идея и за мястото където да бъде поставен – под Вечния огън на мемориал Априлци, пространството пред сградата на новата поща, където обаче вече има изградена детска площадка. „Има намерения, но не са достатъчни”, каза в заключение Лещарова.
Да си припомним хронологията на събитията:
На 17 септември 2013 година граждани и институции внесоха писмо в Общинска администрация с предложение за изграждане паметник на Васил Левски в Панагюрище.
На 11.11.2013 година беше организирана среща между представители на Общинска администрация и подписалите се под искането, на която едновременно бе представена и идеята. Инициаторите бяха д-р Райко Чочев, клуб „Цвята Зографска”, Общинска библиотека „Стоян Дринов”, Исторически музей и в-к „Време” като медиен партньор. На срещата Магдалена Лещарова, председател на клуб„Цвята Зографска”, застъпи идеята за изграждане на бюст-паметник на Апостола край църквата „Свето Въведение Богородично”. Предложението се оказа неуместно, тъй като мемориален комплекс „Априлци” е идейно завършен и намеса в него би била много тежка и дълга процедура. Директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев също защити изграждането на бюст-паметник, но в парка. Той подчерта, че е страшно децата да свързват името на Левски с футболен отбор. Най-аргументирана бе позицията на Георги Керкеняков, уредник в Историческия музей, според когото е необходимо становището на архитект и специалист по градска среда, както и провеждането на конкурс за избор на скулптор. Като подходящ терен той предложи подножието на мемориал „Априлци”, в зелената площ пред бившата сграда на БТК.
Представителите на местната изпълнителна власт обещаха да съдействат за осъществяване на идеята за паметник на Апостола на свободата, но акцентираха, че инициаторите трябва да са основният двигател на процеса. Поставен бе и въпросът с финансирането на евентуалния проект.
В края на срещата бяха представи и резултатите от анкета, проведена от общински служители. От запитаните 98 панагюрци над 35% бяха посочили, че трябва да се построи паметник в цял ръст на Апостола на свободата, около 16% бяха за бюст-паметник и около 8% за паметен знак. Най-много хора бяха посочили градския парк като предпочитано място, следваше района около историческия музей, пенсионерския клуб до музея, Вечния огън, Минералната баня и градинката пред Тутевата къща.
Почти всички присъствали на срещата се обединиха около становището, че паметник трябва да се построи. Подчертано бе, че това трябва да стане при ясна процедура. По отношение на финансирането като възможни участници бяха посочени граждани, ученици, фирми, Общината.
В крайна сметка идеята все още не е реализирана, но Панагюрище може да се гордее, че пази духа на Апостола на свободата. Историческият музей в Панагюрище съхранява редица ценни реликви, сред тях са фесът на Дякона и аршинът, с който Левски се е представял за търговец на бало. В експозицията в градския музей може да види и фототипно издание на джобното му тефтерче и фотографии на местата, свързани с петте посещения на Апостола на свободата в Панагюрище, и на борците за свобода, с които през 1870 година Левски основава Панагюрския революционен комитет.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn