„Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“- с български народни танци срещу зависимостите

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Панагюрище, със секретар г-жа Евгения Загорска,  отбеляза Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика с ученическо надиграване под наслов „Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“.

Инициативата се проведе на 26 юни на площад „20 април” и беше част от превантивната дейност на Местната комисия, която има за цел да привлече общественото внимание към опасностите и вредите от употребата на психоактивни вещества и да повиши обществената сензитивност и нетърпимост към употребата на наркотици от деца и младежи.

Търсен ефект с ученическото надиграване беше и насърчаването на интереса на младите хора към активен, здравословен начин на живот и изграждане на умения за сътрудничество и смислени занимания през свободното време. А няма по-смислено, по-увлекателно и по-удовлетворяващо занимание от нашите магични народни танци, събрали в себе си онази жажда за живот и свобода, съхранила ни през вековете.  Тази енергия и плам на младостта, способността да вълнува и пречиства душите, да обединява и сближава хората, да руши граници и предразсъдъци, да генерира съзидание и любов.

Каузата събра всички професионалисти, работещи с детски танцови състави  на територията на община Панагюрище:

– Представителен танцов състав „Тангра“ при Сдружение с нестопанска цел „На орището“ – с. Попинци, с хореограф Мария Шангова

– малките възпитаници на Танцовата школа „Балканджии“ с хореограф Петър Немски

– трите танцови формации на хореографа Мария Бензарова: Танцов състав за обработени танци „Бътава”, при НЧ”Н.Й.Вапцаров- 1927”, с. Бъта

Танцов състав „Звънче”, при НЧ”Св.св. Кирил и Методий- 1912”, с.Оборище 

Представителен мажоретен състав при СУ „Нешо Бончев“

– ТС „Панагюрско съкровище“ към ЦПЛР – Панагюрище с хореограф Елеонора Найденова.

Приветствие  към присъстващите отправи г-жа Галина Матанова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Панагюрище и председател на МКБППМН.”Всеки един от вас, уважаеми участници, аз приемам като посланик на благодарността към живота, като посланик на вредата от употребата на психоактивни вещества. Вие, уважаеми родители, сте онова първо, незаменимо, най-важно звено, което трябва да повишава информираността по тази тема. Късно е, когато вече сме готови да признаем бедата в дома ни. Затова в годишен аспект Община Панагюрище планира много на брой и разнообразни събития, с които да говорим за обичта, за живота, за безценните ценности, които ни събират и ни даряват с възможност да оценяваме всичко видимо и невидимо на този свят. И, спокойно и все по-информирано да говорим за връхлитащата ни беда от много и разнообразни опасности”, каза заместник кметът Матанова.

Събитието протече в три кръга, през които участниците се представиха с танц по избор, измисляха послания, в които изразиха отношението си към употребата на психоактивни вещества и показаха колко са добри в играта на ръченица.

С музикални изпълнения се включиха и възпитаниците на Стоил Атанасов – Габриела Спасова и Глория Щрангова.

Публиката също имаше възможност да покаже знания по темата за зависимостите като отговорилите на зададените въпроси получиха награди.

Организаторите бяха предвидили подаръци за всички участници и информационни материали за всички присъстващи.

Ние от Местната комисия сме убедени, че победата е там, където има съгласие, и затова не правим съревнования. Всички днес се обединихме около каузата, която ни е събрала „Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“, подчерта секретарят на комисията Евгения Загорска.

На финала танцьори, ръководители и публика завъртяха голямо, кръшно хоро на площад „20 април”.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn