Двама доброволци Ангел Пенев и Луко Пежев се заеха с почистването на банското Аязмо

След подадения сигнал в социалните мрежи за лошото състояние, в което се намира лечебното банско Аязмо, двама доброволци Ангел Пенев и Луко Пежев се заеха с неговото почистване. „Първият опит за отпушване на Аязмото беше безуспешен. Тръбата е пълна с водна котка. Извадихме доста, но е недостатъчно”, сподели единият от тях в профила си в социалната мрежа и допълни: „Ще има втори опит, но с подръчни средства май няма да стане”. Двамата, обаче не се отказват и ще продължат с благородното си начинание, получило адмирациите на банци.

Луко Пежев е от с.Баня, а сем. Пеневи имат имот и къща в селото, обичат природата и домашните любимци, кучето им Самур бе редом до Ангел, за да помага в акцията по почистването.

Жители на селото разказват, че проблемът със затлачването на Аязмото не е от сега. Според някои от тях има проблем с нивелацията. При обилни дъждове, когато реката приижда, Аязмото е в беда и трябва да се помисли за трайно отстраняване на проблема.

Минералният извор „Аязмото” се намира  под манастира „Света Троица“ , в в местността Градището. Целебната вода , която блика от него е с температура 36,7 градуса по Целзий. Смята се, че лекува всякакви очни заболявания. Старо предание разказва, че един турски владетел водел сляпата си дъщеря всяка сутрин до това изворче, за да си мие очите, с тази вода, а не след дълго тя прогледнала. В благодарност той финансирал построяването на „Аязмото” за да може всеки да си измие болките от очите.

През 2011 година минералният извор бе възстановен. Заслуга за възстановяването на аязмото има местният жител Вельо Мутев. Той сънувал, че изворът с лечебна вода трябва да бъде намерен и възроденВ инициативата се включили предприемачи от Панагюрище, както и местни хора, които с доброволен труд изровили закрития преди повече от 40 години на 2,5 м дълбочина в земята каптаж. Сега каменна плоча посреща всеки, отбил се на това място. Вкопаният в земята извор е покрит с навес, над чучура от двете страни има икони – отляво е иконата на Света Троица, а отдясно – на Света Богородица. В коритото се хвърлят монети за здраве.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn