Дванадесетият „Празник на шарената сол“ 2024 в с. Бъта ще се проведе на 7 септември. Заявки за участие се приемат до 20 август

Дванадесетият национален фолклорен празник на шарената сол ще събере кулинари и изпълнители на народни песни и танци от цялата страна в панагюрското село Бъта на 7 септември от 10 часа. Атрактивното събитие ще бъде на площада в селото, а организатор е местното Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”.

Целта на Празника е да се разнообрази и обогати културният живот на хората не само в селото, но и в общината и региона.

Тяшарената сол е едно от нещата, с които Панагюрският край е национално известен. Присъства ежедневно на българската трапеза. Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите нашенски билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.

Ще има кулинарен конкурс в три категории – най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия, като изложителите са призовани да използват само автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди. За всеки участник в кулинарната надпревара ще има поощрителна награда!

Редом с конкурса е предвиден и концерт на фолклорни състави.

Освен изява и признание, гостите на събитието ще имат възможност за екскурзия до Общинския център – посещение на Исторически паметници, свързани Априлската епопея – Исторически музей – Панагюрище, Мемориалния комплекс ”Априлци”, зала – трезор на Панагюрското златно съкровище, къщата – музей на Райна Княгиня, Дудекова къща, Лекова къща, Тутева къща и местността „Оборище”, където се е провело Великото народно събрание – 1876 година.

Заявки за участие се приемат до 20 август 2024 година чрез читалището в Бъта.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn