Два златни медала и Гран При за самодейците от читалището в с. Поибрене от VI-ти Национален фолклорен събор „Св. Константин“- Пещера

Изключително успешно беше участието на самодейците от НЧ „Ванчо Пашов- 1884“, с. Поибрене на VI-ти Национален фолклорен събор „Св. Константин“- Пещера, провел се на 30 и 31 юли.

Златни медали спечелиха Росица Пандурова и Христина Дашева. С Гран При за цялостен принос в съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство беше удостоен ТС „Ибърски ритми“, с ръководители Мария Бензарова и Илия Луков.

За шеста поредна година певци, танцьори и почитатели на българския фолклор се събраха в курортното село Свети Константин над Пещера. Традицията на съборите на това място датира от 1967 г. , но от шест години съборът е със статут на национален. На мащабното събитие се срещат изпълнители и любители на фолклора от цялата страна. Тази година пред професионалното жури се представиха над 1000 участника.

Целта на фолклорния събор е популяризиране и съхранение на народното творчество – танцов и певчески фолклор. Опазване на културно-историческото наследство, чрез представяне на традиционни обичаи и занаяти.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn