Два нови случая на коронавирус, болните в България вече са 220

Има още два нови случая в Пловдив мъж на 35 години и жена на 69 години. Не са били контактни. Общо случаите са 220, съобщи началникът на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Пациентите са в инфекциозна клиника със симптоматика, те са болни.

Има две тревожни новини. Едната е, че само за по-малко от денонощие случаите в света са със 100 000 повече, което е тревожна тенденция. Италия вече доближава Китай по брой заразени, уточни той.

Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му все още на борда има коронавирус. „Вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои“, заяви Мутафчийски.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе.

„Има все повече дарители, което е много хубаво. Показва мобилизацията на цялото общество“, каза Венцислав Мутафчийски.

Все повече болници с бързи темпове се реорганизират и трансформират отделения за коронавирус.

В зависимост от ситуацията може да бъдат трансформирани и цели болници.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни каква е разликата между свинския грип и коронавируса. През 1989 година  анализаторите и световната здравна общественост бяха уплашени, че обществото няма имунитет. Оказа се, че до този момент сме пропускали, че грипът е много опасен за бременните жени, пълните хора. Тогава 100 000 влезнаха в България в болница, но смъртността беше по-ниска от тази на коронавируса. При свинския грип от 200 души губи живота един, но при коронавируса е по-висока. Засяга алвеолите и прави двойна бронхопневмония. На възрастния човек като му махнеш не може сам да диша.

Ще направим справка дали и втората проба на Кирил Домусчиев е отрицателна. Ако е така, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва да се потвърди и с втора отрицателна. Ако е така, вече броят на оздравелите ще е 5″, обясни Венцислав Мутафчийски.

„Може да се похвалим, че вече грип няма. Това значи, че вече колегите трябва да мислят, ако има двойна пневмония, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна диагноза материал“, каза професор д-р Тодор Кантарджиев.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

Има злоупотреби с декларациите. Вместо да се осъзнаем защо е тази мярка, ние търсим начин да го заобиколим, отбеляза Мутафчийски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn