Два празника в един ден

Два празника в община Панагюрище ще се проведат през тази седмица. Настроение и  веселие ще се носи по едно и също време на 20 август в Бъта и в Панагюрски колонии. В събота е традиционният празник на курортното селище. Също тогава е и Регионалният кулинарен и фолклорен празник на шарената сол в Бъта.

Празничната програма на Панагюрски колонии започва в 10 часа. Честването ще започне с освещаване на курбан в храма „Св. Иван Рилски“. Специален гост на празника ще бъде Здравко Мандаджиев, една от младите надежди на българския фолклор. В програмата ще вземат участие децата от танцов състав „Бътава“- село Бъта, с ръководител Мария Бензарова. Празникът в Бъта ще започне в 10.30 ч., в центъра на селото. Организатори на събитието са Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”, село Бъта и Община Панагюрище. Участниците ще се представят с ястия в следните категории: най-вкусна и красиво поднесена шарена сол; най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие; най-красиво подредена маса с приготвени ястия.
Приготвените ястия ще бъдат оценявани от професионално жури. Ще има и концерт, в който ще вземат участие фолклорни състави от общината, региона и страната.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn