Два пъти по-малко злополуки с фатален край са отчетени в строителството

Два пъти по-малко инциденти с фатален край и намаление с 1/5 на общия брой трудови злополуки на работното място са отчетени в строителството от началото на годината до края на август, показват данни на НОИ за трудовия травматизъм, предоставени на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Регистрираните трудови злополуки са 128, от които 7 смъртни, при 157 общо и 14 фатални инцидента за същия период през 2014 г.

Осезателното намаление на злополуките идва на фона на изключително интензивния контрол от страна на инспекцията в един от най-рисковите сектори, в който са извършени шест пъти повече проверки, отколкото през 2014 г. От 1 януари до 31 август 2015 г. проверките в строителството са 3244 при 587 година по-рано. Установените през т.г. нарушения са 16 821 общо, от които свързаните с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 12 509. През 2014 г. нарушенията са били общо 2923, от тях по условията на труд – 2097 броя. На практика всяко установено нарушение и предприетите мерки за отстраняването му са предпоставка за предотвратяване на трудов инцидент, в което се изразява превантивната дейност на Агенцията. Тя няма как да бъде отчетена, тъй като няма как да се преброят злополуките, които не са се случили.

ИА ГИТ планира интензивният контрол в строителството да продължи и през следващите години, както и да се организират периодични обучения на инспекторите, извършващи проверки в сектора.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn