Два случая на остра вяла парализа при деца са регистрирани в област Пазарджик

Два случая на остра вяла парализа (при деца до 15 години) са регистрирани в областта през миналата седмица от 24 до 30 април, сочи справката на Националния център по обществено здраве и анализи. След кратък период на затишие отново са установени 5 случая на остър вирусен хепатит А, В, С и Д неопределен, 9 пък са заболелите от варицела и един от ротавирусен гастроентерит, се вижда още от справката на НЦОЗА.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, който най-често се засича при тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.

Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато на време заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.

Освен инфекционисти, при лечението на вируса се ангажират ортопеди и рехабилитатори, защото е необходимо възстановяване на засегнатите мускули.

Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус. Най-сигурната профилактика е ваксината. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn