Две мандри от област Пазарджик произвеждат млечни имитиращи продукти

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в страната произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход, секция „Млечни продукти“.

Към днешна дата (20 август 2018 г. ) в списъка на млекопреработвателните предприятия, за които в колоната „Забележка“ е посочено, че са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти от Област Пазарджик са две предприятия: „МИЛК ГРУП” ЕООД – Юнаците и „Милк Кис“ ЕООД – Стрелча.
Останалите предприятия: „Равногор“ ООД – Равногор, „Еко -Ф“ЕАД – Карабунар, „Интер Д“ООД -Козарско, ЕТ „ ФИК- ФАТМЕ КАРАДЖОВА” -Сърница, местност „Лочките“ и „Лодис Инвест“ ЕООД – Пазарджик, ул. „Царица Йоанна „№29, е отбелязано, че произвеждат само млечни продукти.
С промени в Наредбата за хигиената на храните беше записано, че задължение на предприятията е да изберат дали ще произвеждат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло. Задължението влезе в сила от 19 юли и на производителите беше дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.
В наредбата за изискванията към млечните продукти беше наложена забрана за насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. На производителите се дават 6 месеца да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли. Дотогава тези продукти може да се продават насипно на специални места в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията и продуктите с растително масло ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn