Двуметрова дървена скулптура на мечка краси центъра на с.Оборище

От няколко дни над двуметрова дървена скулптура на мечка, с диаметър 60-70 см,  е поставена на площада край кметството в  с.Оборище.

„Мечката е изработена е от цяло дърво, бор, с помощта на моторна резачка от Васил Говедарски, от с. Овчарци, по образование учител, по професия строител, а по призвание скулптор”, разказа за Oborishte.bg кмета на селото Милко Ангелов. „Прочетох за този майстор в централен ежедневник и се впечатлих от уменията му. Реших, че ще бъде хубаво да има в Оборище голяма скулптура на мечка, която е и символ на селото, което до 1950 год. официално се нарича Мечка. Споделих идеята си с кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който я прие радушно. Свързах се с майстора, и за радост добродушната мецана вече краси центъра на селото”, разказа Ангелов. Дървената скулптура струва 1500 лева, а средствата за изработването и са от лични дарения от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, общински съветници от групата на ПП”Герб” и общинската организация на политическата партия.

Атрактивната мецана предизвиква интерес у жителите на Оборище и случайно преминаващи през селото, които не пропускат да спрат специално, за да си направят снимка край нея.

Дървената скулптура се вписва чудесно в обновения площад на с.Оборище. С капиталови средства от бюджета на Община Панагюрище, в размер на около 96 000 лв. беше подменена настилката на площада, беше поставено лед осветление, нови пейки и озеленяване. Предстои официалното откриване на обекта, което е планирано за 14-ти юли, каза кметът Милко Ангелов. Ще бъде осветен и раздаден курбан, ще има музикална програма и безплатна бира, осигурена от спонсори.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn