ДДС да се възстановява частично за покупки над 5000 лв

ДДС да се възстановява частично за покупки над 5000 лв., ако те се използват и за лични, и за служебни цели, реши Министерският съвет.
Правителството въвежда праг от 5000 лв. за данъчен кредит за придобиване на фирмени активи. Целта на промените е да се ограничи използването на фирмено имущество за лични цели, като промяната ще засегне много по-големи активи от служебни коли например.
Това решение на кабинета е част от пакета от промени в данъчните закони, които целят да хармонизират българското данъчно законодателство с европейските директиви.
Според новите правила, ако собственикът на фирма иска да си възстанови частично или изцяло данъчния кредит, той ще трябва да обяви методика пред Националната агенция за приходите. Тази методика ще описва разпределението на използването на активите между служебните и личните цели.
Предвижда се да бъдат ограничени и плащанията в брой между фирми, за да се пресекат практики от сивата икономика. Предложението е нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn