Дежурни инспектори ежедневно ще бъдат на разположение на пчеларите

В периода 15 март – 31 май Областна дирекция за безопасност на храните и Областна дирекция „Земеделие“ ще осигуряват мобилни инспектори и служители, които ще бъдат на разположение всеки ден и ще се отзовават при сигнали, подадени от пчеларите, включително през почивните и празнични дни от 8 до 18ч, при спазване на действащото законодателство. Това става ясно от въведените промени по Наредба 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Въвеждането на дежурни екипи вероятно е свързано с нововъведенията в Наредбата и по- своевременното отреагиране при възникване на проблем в пчелина. Директорът на ОДЗ незабавно ще трябва уведомява ОДБХ и да свика Комисията по  чл. 36, ал. 1 от Закона за пчеларството в срок до 3 часа , вместо както до сега в срок до 24 часа,  от получаване на жалбата в работни или в неработни дни.

Ветеринарният лекар, обслужващ пчелина, след уведомяване от собственика на пчелните семейства за масов подмор или признаци на отравяне ще прави преглед на пчелните семейства в срок до 24 часа от уведомяването за проблем в пчелина и ще отразява констатациите си във ветеринарномедицинския дневник на животновъдния обект. Дейностите по вземане на проби на ветеринария отпадат. Те следва да бъдат взети от Комисията при проверка на място.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn