Денонощен център за сигнали, свързани с незаконна сеч

Вече функционира телефонен център към 112, който ще приема сигнали, свързани с незаконна сеч и други нарушения с дървесина. Предвижда се 400 екипа от цялата страна да проверяват сигналите, които разтревожени граждани ще подават на телефонната линия. За изминалата година на тел. 112 са подадени общо 31 000 сигнала, свързани с нарушения в горите, като две трети от тях са били в последните четири месеца на годината.
Основната роля на денонощния център ще е работещите в него специалисти лесовъди да преценяват професионално всеки сигнал за това дали е фалшив или реален, за да реагират максимално бързо, тъй като ще са наясно за всеки район кой екип на кое място е разположен и кой е най-близо до локацията, за която се сигнализира за незаконни действия. Центърът е част от пакета мерки на Земеделското министерство срещу незаконната сеч и нелегалния износ на дървесина, редом с наскоро подготвения закон за горите. След като центърът заработи, от подаването на сигнал до достигането на екип до зададената локация трябва да са минали от 30 минути до максимум час и половина, предвиждат специалистите.

Промените в Закона за горите, които съдържат мерки срещу незаконната сеч в страната, не бяха разгледани, както бе планирано за 5 юни, въпреки че наложеният мораториум за износ на дървесина изтича на 9 юни. Липса на кворум провали петъчното заседание на парламента, след като опозицията отказа да се регистрира в залата.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn