Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

На 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. Тази година отбелязваме 143 години от гибелта на революционера и неговата чета. В 12:00 ч. в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

В Панагюрище Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан с поклонение и полагане на цветя на Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, на паметниците на Георги Бенковски, Панайот Волов, Павел Бобеков,  на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България, на паметните плочи на Васил Левски и на Стоил Финджеков.

 

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.). Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината  се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. За Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път се отбелязва през 1884 г.  във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12:00 часа с включване на сирените е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна, която традиция в знак на почит към паметта на загиналите герои неотменно се спазва и до днес.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn