Денят на св. Архангел Михаил e!

Архангеловден или денят на св. Архангел Михаил е един от големите християнски празници, който се нарича още и Рангел душевадник. Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Св. Архангел Михаил е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, доблестта, светлината и справедливостта. Според православната църква св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. На този ден се провежда тържествена служба в църквата, след което започват гостуванията у именниците. На много места се организират селски сборове, правят се служби за здраве.

Традиционна храна за празника св. Архангел Михаил е обредна пита – Рангелова, пилешка супа, зрял фасул, жито, друсан кебап от овнешко месо и щрудел. Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. На неговия празник във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия и се прави Водосвет за здраве.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.
На Архангеловден празнуват: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn