Деня на европейските автори отбелязаха в ОУ „Проф. Марин Дринов“

На 27 март бе поставено началото на ежегодното отбелязване на Деня на европейските автори – инициатива на Европейската комисия, по предложение на България. Целта му е да се популяризира творчеството на европейските автори и да се стимулира желанието за четене у децата и младите хора. Учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“ град Панагюрище бяха сред хилядите от България и Европа участници в това събитие.

В тазгодишното първо издание на Деня, в училището бяха поканени да четат общественици, учители, родители, бивши възпитаници на училището- зам.-кмета на Община Панагюрище Галина Матанова, Веселина Зумпалова- Ралчева, Дарина Дечева, Магдалена Джолова, Тони Цанева, Пепа Филина, Цонка Вулева, Нешка Влайкова, Марина Тричкова, Николай Стойнов и Иван Колибанеков.

Пред отделните паралелки от първи до седми клас прозвучаха любими на четящите и децата приказки от Братя Грим, Ангел Каралийчев, Джани Родари, вълшебната история за „Момичето, което искаше да спаси книгите“ на Клаус Хагерюп, произведението „Патилата на метлата“ от Джулия Доналдсън в чудесния превод на поетесата Мария Донева, която отправи мили думи към своите читатели в специално подготвено за тях видеообръщение, историята, която учи и деца и възрастни да откриват доброто – „Везната на доброто“ на Петя Петрова, красивият разказ за „Чудния нов свят на Марин Трошанов в съавторство с Чудомир Драгнев и Николай Михайлов, откъси от книгите „Последната мечка“ на Хана Голд, „Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута “ от Тим Колинс, „Ножицата“ на съвременната писателка Юлия Спиридонова и художника Дамян Дамянов, „Магелан“ от Стефан Цвайг и „Неделният продавач на книги“ от Даниел Вълчев. Все разкази, които са като „тайните градини, които нямат врати“.

Прочетените и други книги бяха дарени на училищната библиотека, за да бъдат достояние на всички ученици в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn