„Ден на отворените врати“ в Районна Прокуратура – Панагюрище

На 24-ти април , в Районна прокуратура – гр.Панагюрище се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата се организира за шеста поредна година в Панагюрище и е заложена в годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет .Тя е насочена към популяризиране дейността на съда с цел постигане на по-добра информираност и прозрачност при осъществяване на съдебната дейност.

В препълнената  зала „ЮГ” на Панагюрския Районен съд   присъстваха ученици и учители от  ОУ „Проф.Марин Дринов” ,ОУ”20-ти април”, СУ”Нешо Бончев” и ПГИТМТ.

На срещата присъстваха районният прокурор Красимир Танев , началникът на  РУП Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков , Мария Калпакова , секретар на МКБППМН, председателят на Районен съд – Панагюрище  съдия Снежана Стоянова, съдия Дияна Стателова,  административният секретар в панагюрския съд  Радостина Юрукова. Учениците и гостите в залата бяха запознати със структурата на съдебната система, работата на съдиите, прокурорите и полицията.

Районният прокурор Красимир Танев представи статистика на извършените противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица, като акцентира върху най-често срещани на територията на прокуратурата.

„Един от основните фактори, които ви правят много уязвими, дори и жертва на престъпление, са наркотиците”, предупреди децата началникът на  РУП Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков. Той ги призова в случай, че станат свидетели на някаква противообществена проява, непременно да сигнализират на спешния телефон 112, като анонимността им е гарантирана. „Този телефон обаче не е за игра, и фалшивите сигнали водят до наказание на подателя им”, подчерта гл.инсп. Петко Шотлеков.


Съдия Стателова разказа на присъстващите любопитни факти от създаването на Съда в град Панагюрище до наши дни.

Учениците имаха възможност да се докоснат до оригиналното издание на Първата конституция на България, приета от ВНС на 16.04.1879 и на органическия Устав на източна Румелия, действал до 1885г.
На финала ученици представиха симулативен наказателен съдебен процес. В ролята на съдия, прокурор, защитник и обвиняем изключително успешно се превъплатиха Стоил Узунов, Валентин Филин, Илия Немигенчев и Диана Иванова. С помощта на съдия Стателова те бяха подготвили и пресъздадоха забавни ситуации, случвали се през годините в съдебната зала.

На финала организаторите пожелаха на учениците никога да не им се налага да застават на мястото на подсъдимия.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn