„Ден на отворените врати“ в Районна Прокуратура – Панагюрище

На 16-ти април , деня на Българската Конституция и юриста,  в Районна прокуратура – гр.Панагюрище се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата се организира за седма поредна година в Панагюрище и е заложена в годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет . Тя е насочена към популяризиране дейността на съда с цел постигане на по-добра информираност и прозрачност при осъществяване на съдебната дейност.

В зала „ЮГ” на Панагюрския Районен съд   присъстваха ученици и учители от ПГИТМТ.

На срещата присъстваха районният прокурор Красимир Танев , началникът на  РУП Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков , Евгения Загорска , секретар на МКБППМН, инспектор Детска педагогическа стая инсп. Дудов, председателят на Районен съд – Панагюрище  съдия Снежана Стоянова, съдия Диана Стателова. Учениците и гостите в залата бяха запознати със структурата на съдебната система, работата на съдиите, прокурорите и полицията.

Районният прокурор Красимир Танев разказа каква е дейността, извършвана от районната прокуратура. „Преценявайте много добре вашето поведение  в училище, в семейството, на улицата, защото всяко едно нерегламентирано поведение и отклоняване от нормалния начин на живот ще ви отведе в по-сложни ситуации, може да се стигне и до началото на извършване на някакво престъпление”, каза прокурор Танев.

„Трябва да проявявате нетърпимост към противообществените прояви, и когато сте свидетели на нередности да сигнализирате органите на реда, като най-лесния начин да го направите е тел.112, анонимността е гарантирана”, каза началникът на  РУП Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков. Той акцентира върху актуалната тема за наркотичните вещества – притежание, разпространение и употреба. Съветвам ви никога да не опитвате този тип вещества, апелира към учениците гл.инсп. Петко Шотлеков.

За опасната зависимост към наркотиците предупреди и г-жа Загорска, а инсп. Дудов сподели информация за местни младежи, опитали сами да си направят т.нар. синтетичен хашиш, създаден от изключително опасни, животозастрашаващи съставки.

На финала ученици представиха симулативен съдебен процес. В ролята на съдия, свидетел, адвокатка и молител изключително успешно се превъплатиха Стоил Узунов, Илия Немигенчев и Диана Иванова. С помощта на съдия Стателова те бяха подготвили и пресъздадоха две забавни ситуации, случвали се през годините в съдебната зала.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn