„Ден на отворените врати“ в Районна Прокуратура – Панагюрище

На 19-ти април , в Районна прокуратура – гр.Панагюрище се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата се организира за четвърта поредна година в Панагюрище и е заложена в годишната програма за дейността на Висшия съдебен съвет .Тя е насочена към популяризиране дейността на съда с цел постигане на по-добра информираност и прозрачност при осъществяване на съдебната дейност. В  зала „ЮГ” на Панагюрския Районен съд   присъстваха ученици и учители от  ОУ „Проф.Марин Дринов” и ОУ”20-ти април”.  На срещата присъстваха районният прокурор Красимир Танев , началникът на  РУП Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков , Димитър Дудов – инспектор ДПС при РУП – Панагюрище , председателят на Районен съд – Панагюрище  съдия Снежана Стоянова, съдия Дияна Стателова,  административният секретар в панагюрския съд  Радостина Юрукова. Учениците и гостите в залата бяха запознати със структурата на съдебната система, работата на съдиите, прокурорите и полицията.

IMG_3353IMG_3343IMG_3352

„Ако ви се наложи да бъдете свидетели, моля ви не се страхувайте да казвате истината . Вие сте задължени и имате дълг за това”, подчерта съдия Снежана Стоянова, председател на Районен съд – Панагюрище.

„Прокуратурата и полицията е призвана да полага нужните усилия за осъществяването и организирането на една нормална обстановка за живота и развитието на гражданите на общините Панагюрище и Стрелча. Работата е насочена не само срещу лицата, извършили престъпления, но и в посока на превантивната дейност , за да може всеки един от вас някои правила, които да спазва в училище, в семейството , на улицата”, каза районният прокурор Красимир Танев.

„Бъдете съвестни граждани , спазвайте реда и спокойствието на другите около вас. Ако бъдете свидетели на дадено престъпление , подавайте своевременни сигнали в полицията на телефон 112”, призова главен инспектор Шотлеков, но подчерта , че сигналите трябва да бъдат истински, в противен случай това би било престъпление.

„Ако някой от вас се чувства застрашен, било то на улицата, в училище или  у дома, трябва да подаде сигнал било то чрез учител или директор, при което в полицията може да му бъде осигурена 48-часова полицейска закрила, и да бъдат ограничени вредните въздействия върху детето, след което социалните служби преценяват къде да бъде настанено детето”, посъветва ги инспектор ДПС Дудов.

„Бъдете едни добри граждани на България, не се бойте от много неща, защото ще подхождате към тях с разум , с мнение и с много бързина на мисълта къде , по какъв начин може да възникне заплахата”, пожела на учениците в залата съдия Стателова.

IMG_3354 IMG_3359IMG_3351

На финала ученици от 7 „б” клас на ОУ „Проф.Марин Дринов” представиха симулативен наказателен съдебен процес по повод престъпно деяние – управление на МПС в пияно състояние.В ролята на съдия се превъплати Теодора Иванова, прокурор беше Зорница Петканска, адвокат Джорджия Делирадева, подсъдим Стоян Кавърков, съдебен секретар Радина Бакърджиева. „Съдът“ призна подсъдимия за виновен по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс и го „осъди” на 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено на изпитателен срок от 3 години, глоба в размер на 400 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 година и 2 месеца. След края на импровизираното наказателно дело, организаторите пожелаха на учениците в залата никога да не им се налага да застават на мястото на подсъдимия.

IMG_3369 IMG_3376IMG_3370

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn