Ден на отворените врати за осиновяването организира ЦОП „Зора“

В националния информационен ден на осиновяването – 29 септември, обявен от Българска асоциация на осиновени и осиновители, Центърът за обществена подкрепа „Зора” в Панагюрище проведе Ден на отворените врати, посветен на осиновяването. На централния площад „20 април“ специализираният екип – Дидка Поибренска и Кънчо Гюнов консултираше гражданите, проявяващи интерес по темата и разпространяваше информационни брошури , изготвени от центъра.

DSC06729

В следобедните часове на деня в център „Зора“ ще функционира горещ телефон, на който ще бъде предоставяна подробна информация, свързана с процеса на осиновяване.При проявен интерес хора, които са преминали обучение, вече са осиновители, предстои им да станат такива или имат такива намерения, ще могат да видят филм, също свързан с темата.

От 2012 година в Центъра „Зора” в Панагюрище има група за подкрепа и взаимопомощ на кандидат –осиновители, осиновители и осиновени хора. Групата се събира на всеки 3 месеца. „Според наблюденията в групата хората вече гледат по-различно на осиновяването. Има такива, които остават затворени и не желаят да участват в тези групи, но по-голямата част идват и присъстват, говорят открито по темата, търсят отговори на различни въпроси“, каза Поибренска, експерт в центъра и допълни „Най-важна е обмяната на опит, която става тук на място“. От създаването на тази група през 2012 година вече 16 осиновители са преминали през задължителното обучение и има развитие в положителна насока, уточниха от центъра.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn