Депутатите приеха да има дневна и 3-месечна винетки

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се въвеждат дневна и 3-месечна винетки за всички превозни средства.

Целта е да се облекчат шофьорите, които ползват винетен стикер само за няколко месеца, както и хората в малките населени места, които използват автомобилите си сезонно.
Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер (в това число и на годишния) от момента на купуването му. Според вносителите това ще позволи на водач, купил годишна винетка през април, да управлява с нея до април следващата година, а не до 31 януари, както е в момента.
Цените на винетните стикери за 2017 г. остават непроменени. Годишната винетка за лек автомобил струва 97 лева, месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв.

Депутатите приеха и предложение за въвеждането на вид такса за движение по пътищата – компенсаторна такса, която ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътища без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа.
Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова поясни, че компенсаторната такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си.
По този начин се регламентира много по-строг ред – превозното средство ще бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса. По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите, тъй като 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn