Десетки панагюрци провериха кръвното си налягане

Десетки панагюрци преминаха през безплатните прегледи на открито, организирани от МБАЛ „Уни Хоспитал“ по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

 

 

 

В продължение на два часа, днес, пред НЧ „Виделина – 1865“, д-р Ирина Ганева от клиниката по кардиология и д-р Синиша Дукоски от Спешно отделение  премериха кръвното налягане и консултираха всички желаещи. Гражданите се информираха за хипертонията и предизвиканите от нея усложнения, получиха информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Кардиолозите препоръчват като превенция на хипертонията рационален ритъм на работа, осигуряване на 8-часов нощен сън, редовни умерени физически натоварвания след консултация с лекар, избягване на силни емоции и нервно-психично пренапрежение. Тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол са забранени.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn