Детето чудо Александър Ташев спечели шахматния турнир

Деветгодишният Александър Ташев спечели новогодишния турнир по шахмат, организиран на 5 и 6 декември от шам секцията към „Асарел-Медет” и Асоциацията на спортните клубове-гр.Панагюрище. Турнирът се проведе в конферентната зала на „Арена Асарел“. Главен съдия на турнира бе Петьо Караджов, а негов помощник – Иван Смилянов.

Шахматният вундеркинд завоюва победата с актив от 6,5 точки. Победителят Александър Ташев е №1 в европейската ранглиста и №4 в световната на своята възрастова група според международния рейтинг ЕЛО. Талантът тренира при бащата на бившата световна шампионка Антоанета Стефанова. Само от началото на годината Александър е спечелил седем турнира. Три от състезанията са били за мъже. Определят го като новата надежда на българския шахмат. Второто място в турнира спечели Стефан Пенев с 5,5 точки, а на третото място се класира Христо Костурков с 5 точки.
В надпреварата се включиха 30 играчи от различни възрасти.
След награждаването бе проведен сеанс на едновременна игра на 20 дъски с един от най-добрите родни шахматисти Крум Георгиев. За финал гросмайсторът изнесе  шахматна лекция.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn