Детската певческа група към фолклорен ансамбъл ”Иглика”, с.Бъта с лауреатско звание от Петропавловския събор

На 22 и 23 юни Фолклорен ансамбъл ”Иглика” село Бъта и Детската певческа група към него взеха участие в Петнадесетия Национален Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие, край манастира“. Националният събор се провежда на всеки 2 години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”, намиращ се над град Лясковец. Ансамбълът се представи с музикално-танцовата постановката „Изпращане на войник в родната казарма”, а Детската певческата група с бътовските народни песни „Дотекла е река Тунджелия” и „Бре, Тодоре”. Творческа комисия в състав проф. д-р Елена Кутева и проф. д-р Антон Андонов оценяваха фолклорните изяви на първа сцена.

В раздел Певчески групи за изворен фолклор с лауреатско звание, плакет, грамота и парична награда от 100 лева бе отличена Детската певческа група към фолклорен ансамбъл ”Иглика”. „Поздравления деца! Продължавайте да изучавате с любов многобройните и звучни бътовските народни песни, защото вие сте нашата надежда и бъдеще! Уважаеми родители, благодарим ви за доверието към нас, гордейте се с таланта на вашите деца!”, написаха в социалните мрежи от ръководството на читалището в село Бъта.
Участието на фолклорен ансамбъл „Иглика” бе финансирано от община Панагюрище по Проект за стимулиране на читалищната дейност в общината за 2019 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn