Детски площадки и кътове за отдих бяха реновирани благодарение на акциите, проведени в Дни на младежките активности в община Панагюрище

Девет доброволчески акции бяха реализирани в рамките на общинската кампания Дни на младежките активности, протекли под мотото „Участвам, защото е важно!“ в периода 12-20 август. Целта на кампанията бе да обедини млади хора по дух и възраст, в обща кауза и  да подкрепи устойчивото развитие на родния край.

Инициаторите на проекта Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, и екипът към ресора, се включиха активно в събитията с материали, личен труд и много вдъхновение. С помощта на кметства, читалища и будни жители бяха реновирани детски площадки и съоръжения, кътове за отдих и парково оборудване.
Тази добротворческа кампания е не само изключително успешно събитие, но и уникално явление за община Панагюрище. С нея по един позитивен и градивен начин показахме на себе си и на света, че позитивната промяна може да се случи от обикновените хора, които правят необикновени неща – помагат си, подкрепят се, обичат да правят нещата заедно и от сърце, споделят инициаторите.
Началото на инициативата беше поставено на  12 август – Международния ден на младежта, в град Панагюрище с акцията „И от мен зависи“, в която се включиха над 30 младежи от общинските спортни клубове по хандбал, футбол, тенис на маса, Лео клуб – Панагюрище, общинския ученически парламент към Центъра за подкрепа за личностно развитие, техните треньори и ръководители.
Инициативата продължи в село Панагюрски колонии, където екип „Хуманитарни дейности“ към Община Панагюрище, кметският наместник и будни жители на селото реновираха парковата мебел около езерото и монтираха допълнителни кошчета за отпадъци, обединени от общата кауза, наречена „Панагюрски колонии – малък рай в сърцето на Средна гора“.
В село Попинци, отново на 13 август, в Народно читалище „Искра-1872“, темата „Младите хора и читалището – възможност за творчество и споделеност“ се разви в творчески ателиета по приложни изкуства за изработване на цветни гривни на приятелството и рисуване на камъчета. Младежите и децата разговаряха за приятелството, толерантността, доброволчеството, благодарността и добрия пример. Споделяха какво харесват в село Попинци, както и какво не им харесва и биха искали да променят с лично участие.
В село Баня на 16 август инициативата „За чисто и приветливо село Баня“ се разгърна в почистване на кътове за отдих и боядисване на оградата на детската площадка в нова цветна визия. Включиха се жители и гости на селото, кметът на селото, представители на НЧ „Пробуда – 1872“ и на пенсионерския клуб.
На 17 август в село Оборище, инициативата „Младите обичат Оборище!“ обедини младежи и деца, кметския наместник и НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“, които с много настроение и творчески ентусиазъм освежиха пейките на площада.
Над 30 участници се включиха в инициативата „Забавлявай се и помогни!“ в село Бъта на 18 август. Забавление и добри емоции изпълваха часовете на пълно почистване на парка, в центъра на селото, и пребоядисване на дървените пейки, перголи, детски съоръжения за игра и фитнес уреди на открито.
„Младежки кът – място за всички“ бе  инициативата, с която Народно читалище „Ванчо Пашов-1884“, село Поибрене се включи в кампанията. Младежи от танцов състав „Ибърски ритми“  и деца от детския танцов състав към читалището, жители и гости на селото изработиха нови мебели от палети, с които бе устроен нов кът за отдих пред читалището. С празнична почерпка и фолклорни танци доброволците се поздравиха за изпълнения проект.
На 20 август в село Елшица около 20 младежи реализираха инициативата „За младите на Елшица – цветно и красиво“,  която даде  нова визия на  детската площадка в центъра на селото, автобусната спирка и пейките, в центъра и парка. Младежите заявиха готовност за включване в нови активности.
Финалното събитие, отново на 20 август, в село Левски,  беше инициативата „От майките  с любов!“, която събра на детската площадка над 50 родители, младежи и деца, които заедно създадоха ново цветно настроение на мястото за забавление. Младежите от селото споделиха със зам.-кметът Галина Матанова свои идеи какво още желаят да се случи в селото.

Община Панагюрище изрази благодарност към всички, които се включиха в дните на младежките активности „Участвам, защото е важно“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn