Децата гласуват за любими книги в Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2020

На 5 февруари беше даден старт на детския вот за любими новоиздадени книги в Наградата „Бисерче вълшебно“, чието жури са самите деца. Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия.

Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

Гласуването за любими книги ще продължи до 4 април 2020 г. в уебсайта на наградата – www.biserche.com. Децата от 5 до 16 г. могат да избират между 134 заглавия, издадени през 2019 г. Книгите от български писатели са 45, а издателствата и самопубликуващите се автори са точно 50.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 ще отбележи няколко знакови дати. Началото на гласуването, 5 февруари, съвпадна със 100-годишнината от рождението на Леда Милева. Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-много детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 г., навръх 100-годишнината от рождението на Валери Петров.

През 2020 г. продължава изграждането на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“, чието начало бе поставено в края на 2018 г. В предходното издание бяха учредени 79 клуба в различни населени места, с близо 4600 участници на възраст между 7 и 16 години. Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата.
Нова съпътстваща инициатива за 2020 г. е и „Книгоходец“ – възможност активните участници в наградата да броят прочетените страници, наречени книгометри, и с помощта на учител/библиотекар да се включат в общото предизвикателство да обиколят земното кълбо.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.
Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час и др.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn