Децата да имат безплатен достъп до музеи и галерии

Децата ще имат възможност да посещават безплатно музеите и галериите в страната. Това стана ясно след работна среща в Министерството на културата между министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на Комисията по културата и медиите в 43-то НС Полина Карастоянова, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и главния редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Срещата е организирана по инициатива на в. „Стандарт“ и на Синдиката на българските учители.

По време на срещата подробно е осъдена идеята за използването на ресурса на музейната мрежа в учебните програми, за да могат учениците да се запознаят отблизо с шедьоврите на българското изкуство. Министър Рашидов е изразил готовността на Министерството на културата да осигури необходимите условия, за да имат децата и учениците непосредствен достъп до всички сфери на културата – кино, театър, опера, музеи, галерии, археологически обекти, както и до процесите на проучване, реставрация и консервация на археологически находки.

Идеята децата до 12 клас да имат възможност безплатно да посещават културни забележителности бе дадена и по време на националната дискусия „ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ – 2015 г.“,  която стартира от Панагюрище на 11 юни. Предложението тогава направи главният редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn