Деца гласуват за 81 книги в наградата „Бисерче вълшебно“ 2023

Започна гласуването в единадесетото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда, чието жури са децата

Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. За пръв път на гласуване ще бъдат подложени книги, оценени от два панела на жури и включени в кратък списък.

Всяка година получаваме голям брой номинации от издателствата, но в единадесетото издание отбелязахме необичаен ръст – цели 166 книги се включиха в надпреварата. Въвеждането на кратък списък с по-малко книги във всяка категория ще улесни децата да четат повече и да изберат своите фаворити по-лесно.“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

 

През 2023 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 81 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите книги на българските издатели за 2022 г., включени в краткия списък. Заглавията са разпределени в 6 категории: 

  • Буболечета“ (художествени, 3-5 г.)
  • Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)
  • Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)
  • Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)
  • Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и
  • Нещотърсачи“ (нехудожествени, 3-16 г.).

Любопитно е, че тази година сред първоначално подадените номинации книгите от български автори са 61, а 21 от тях продължават в надпреварата за детския вот. „Отличник“ в селекцията е поетесата и преводачка Мария Донева, която присъства в краткия списък с 4 преводни заглавия и 1 авторска книга. Юлия Спиридонова, наричана „българската Дж. К. Роулинг“, също участва с 2 авторски и 1 преводна книги.

Формата за гласуване в сайта www.biserche.com ще е отворена до 23:59 ч. на 23 април 2023 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури.

Единадесетото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“.

Медийни партньори са: Azcheta.com, Danybon.com, NGOBG.info, Академия за родители, Сдружение „Големите и малките“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn