Деца и родители празнуваха Деня на християнското семейство и християнската младеж в църквата „Свето Въведение Богородично“

Деца и възрастни изпълниха църквата „Свето въведение Богородично” днес, 21 ноември, за да отбележат заедно Деня на християнското семейство и младеж и църковния празник Въведение Богородично.

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов приветства всички присъстващи и ги поздрави за празника. Той припомни, че днес църквата „Св. Въведение Богородично” навършва 200 години, което е изключителна гордост за град Панагюрище, за цялата духовна околия, защото в момента света се управлява от държави, които имат по-малка история от нашия град.

„Ние като българи винаги сме показвали своята принадлежност, своята любов към Бога. Тук, в Панагюрище църква е имало от 1763 година. Този храм, в който се намираме е създаден само от местни хора с много жертва, саможертва, любов в изключително трудно време, в което това да си православен християнин, и да афишираш своята любов кум Бога е било доста сложно. Ние сме наследници на тези хора, а децата са наши наследници, и ние трябва поне да се опитаме да предадем, да има приемственост във вярата и в българския дух, за да можем да възпитаме децата да бъдат по-добри от нас”, каза отец Атанас. От името на църковното настоятелство, от свое име и от името на свещениците от Панагюрска духовна околия, той благодари на родителите, децата и техните преподаватели за подготвеното мило тържество.

Децата от подготвителна група в ДГ”Брезичка”, с учителки Акалиева и Червенкова, музикален ръководител Нона Немигенчева представиха празнична програма. С песни и стихове за святата сила на вярата и семейството децата зарадваха своите родители и близки. С вокално изпълнение в програмата участва и Христина Гочева.

От името на кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кмета Галина Матанова, Иванка Тодева, главен експерт „Образование и младежки дейности“ в Община Панагюрище благодари на децата и преподавателите от ДГ”Брезичка” , които направиха всички присъстващи в храма съпричастни към този светъл християнски празник. Тя пожела на децата да бъдат здрави, да вярват, да обичат и почитат родителите си, и всички хора, които полагат грижи за тях, а на възрастните да обичат децата си, и да не забравят, че уроците, които ще им предадат, ще им помогнат в бъдещето те да пренесат християнската вяра, помогнала ни да оцелеем през вековете, и изконните семейни ценности и добродетели.

На финала на това мило, изпълнено с топлина тържество, деца и родители заедно запалиха свещичка в храма. Малчуганите получиха и подарък, вкусни лакомства от църковното настоятелство.

Събитието бе организирано от Община Панагюрище и постави началото на Проекта „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn