Димитър Христов и Ана Багряна гостуват днес в Литературен салон „Виделина“

Днес, 14 май, в Литературен салон „Виделина“ гостуват поетът – бард, драматург и преводач Димитър Христов и Ана Багряна – украинска писателка, поет, драматург и преводач. Поетично-музикалната среща е с начален час от 17:30ч., в музикалната зала на НЧ”Виделина-1865”, гр.Панагюрище.

Димитър Христов е роден в Благоевград, но израства в София, където завършва специалностите българска филология и реторика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в различни литературни списания и вестници, издателства и културни организации. Бил е главен експерт в Министерството на културата на Република България, директор на Българския културен институт в Скопие, Република Македония и др. В момента е секретар на Съюза на българските писатели.
Димитър Христов е български бард, автор на няколко поетични книги, на пиеси и преводи от руски, украински, македонски, сръбски. Прави авторски песни по много от стиховете си. Свири на китара. Носител на наградите „Владимир Башев“, „Иван Нивянин”, „Димчо Дебелянов”, наградата за поезия на СБП, „Златно перо” на СБЖ, наградата „Гогол” на Украйна, „Македонски литературен Дедал“ и други. Член е на съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на Дружеството на писателите в Македония.

Анна Багряна е украинска писателка, поет, драматург и преводач. Завършила е украинска филология в националния университет „Тарас Шевченко” в Киев. Пише за деца и възрастни. Член е на Националния съюз на писателите на Украйна и на Асоциацията на украинските писатели . В България я довежда любовта. Живее и твори в София. Има няколко издадени книги, преведени на различни езици. На българския читател е позната с книгите си „Завръщане”, „Котва за двама” и „Сбъднати мечти: разкази за детството на известни украинци”. Превежда на украински език „Вечната и святата” на Елисавета Багряна, стихове на Дора Габе и Димчо Дебелянов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn