Дипломатът Любомир Шопов отново ще се срещне с панагюрци

По покана на ръководствата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и Българския антифашистки съюз, дипломатът Любомир Шопов отново ще посети Панагюрище, на 18 юни /вторник/. Събитието ще се състои от 18:00 часа, в НЧ”Виделина-1865”. На срещата той ще представи втора част „Измама” на книгата си „Турският въпрос и Държавната сигурност”.

С първа част панагюрската общественост бе запозната, при небивал интерес, в края на 2017 година в информационната зала на Историческия музей.

 

Какво знаем за Любомир Шопов? 

Роден е през 1942 г. в София. Завършил е дипломация в Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/. Заемал е дипломатически постове в посолството на България в Москва. От 1978 до 1984 година е посланик- ръководител на правителствената делегация на НРБ във Виена на поверителните преговори за разоръжаването между Варшавския договор и НАТО. От 1985 до 1988 г. е началник на отдел „Балкански страни”  в Министерство на външните работи. До края на 1989 г. е завеждащ отдел на ЦК на БКП за работа с турското население. Член е на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация „Сигурност”. Автор е на книгите „Отдел „Трети” и „Геноцид”.

Любомир Шопов е сред най-добрите познавачи на българо-турските отношения в историята и в съвременен аспект, който с успех пренася върху страниците на книгите.

В новата книга, посланик Шопов разглежда деликатните отношения между двете съседни държави – България и Турция.

Авторът засяга темата за възродителния процес, но този път през призмата на турската държавна политика към малцинствата. Шопов пише и за стратегическия проект „Нова Турция” на президента Ердоган.

От опита си на дипломат и фигура в средите на ДС, Шопов коментира и българската действителност. Неговата преценка е, че България отстъпва на заден план националните интереси и традиции, губи в момента част от суверинитета си и се превръща все повече в територия, подвластна на чуждите капитали.

Ако панагюрци искат да разберат повече за силата на политиката и за политиката на силата, могат да го направят в непринуден разговор с Любомир Шопов на 18 юни, от 18:00 часа, в читалище „Виделина-1865”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn