Книгата „Панагюрци в Цариград през Възраждането. Справочник.” ще бъде представена от директора на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия

Книгата „Панагюрци в Цариград през Възраждането. Справочник.” на доц. д-р Атанас Шопов ще бъде представена в Исторически музей-Панагюрище на 27 октомври. Документалният справочник обогатява познанието за мястото и ролята на Панагюрище в приобщаването на българите към модерната европейска цивилизация. Това е второто преработено и допълнено издание на книгата, като изцяло е издържано в енциклопедичен стил. За разработването на справочника е използван богат изворов материал. Особено важни сведения се откриват в архива на Исторически музей-Панагюрище, както и от запазения и неизползван напълно досега изворов материал във фонда на отдел „Възраждане” при Исторически музей-Панагюрище, архивите на НБ „Св. св. Кирил и Методий”, Научния архив на БАН, РБ „Иван Вазов” в Пловдив, споделя авторът доц. д-р Атанас Шопов.
Книгата ще бъде представена от доц. д-р Христо Темелски, който е директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия. Автор и съставител е на над 35 книги, над 600 статии и студии в областта на българската църковна история.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn