Дискусия на тема „Отглеждане на грамотно поколение чрез четенето – пресечни точки и ползотворно сътрудничество” се проведе днес в Панагюрище

ОУ „Проф. Марин Дринов” и Фондация „Детска книга” организираха дискусия на тема „Отглеждане на грамотно поколение чрез четенето – пресечни точки и ползотворно сътрудничество”, като част от петото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно”. Събитието се проведе днес, в зала „Асарел”, на хотел „Каменград”. Сред присъстващите бяха заместник кметът Галина Матанова, Албена Димитрова – старши експерт по начално образование в РУО-Пазарджик, Марияна Гигова – старши експерт по предучилищно образование в РУО-Пазарджик, директори и учители от училища и детски градини, Стефан Рапонджиев – директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“, експерти от Общинска администрация, родители и медии, председателите на Фондация „Детска книга“ Валентина Стоева и Лора Филипова.

IMG_3620 IMG_3621 IMG_3623

По време на четвъртото издание на „Бисерче вълшебно“ през 2016 година бе проведена Посланическа кампания „Активни бисерчета“. Екипът от „Активни бисерчета“ от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в Панагюрище се оказва сред най-активните и печели наградата – посещение на българския детски автор Никола Райков в училището. Фондация „Детски книги“ избира Втората посланическа кампания „Активни бисерчета“ да стартира на 7 април 2017 година в Панагюрище именно заради активността на учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

IMG_3636
„Показването на добри практики е и моето силно желание и мотивация да работим за развитието в сферата на образователните дейности. Добрите практики трябва да се популяризират! Учениците на ОУ „Проф. Марин Дринов“ са организаторите на днешната среща, защото тяхната активност е определила за печелившо училището им за популяризиране на наградата“, сподели заместник кметът Галина Матанова при откриването на срещата и допълни :  „За всички нас – Община, ръководители на институциите, учители, родители, медии е важно тази наша благодарност да стигне до децата и да успеем да им покажем, че няма нищо по-вълнуващо, по-развиващо въображението, по-насърчаващо опознаването на света от книгата“.

IMG_3643 IMG_3644 IMG_3648

Матанова подари на Фондация „Детски книги“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и Общинска библиотека „Стоян Дринов“ книги, финансирани по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.

katq

„За нашето училище е чест да бъдем домакини на това събитие, защото проблемът за грамотността, насърчаване на четенето в училище е един от най-наболелите в днешно време ”, каза директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов” Екатерина Футекова и представи опита и инициативите за мотивиране на учениците в школото да четат, като подчерта голямата роля на училищната библиотека, която ежегодно се обогатява с нови книги.”Успяваме да ги накараме да се докоснат до хубавата книга и да се стараят да не я изоставят”, сподели Футекова.

IMG_3659

За ролята на училищната библиотека за насърчаване на четенето и участието на учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в миналогодишната кампания „Активни бисерчета“ разказа училищният библиотекар Неделка Ралчева.

IMG_3665

Наградата „Бисерче вълшебно“ като метод за насърчаване на детското четене презентира председателят на Фондация „Детска книга“ Валентина Стоева.”Грамотността и желанието на децата да четат е онова, което ни кара да правим различни кампании”, каза Стоева и подчерта:”Вие в Панагюрище имате две съкровища. Едното ви е изложено в залата на Историческия музей, а другото което е още по-ценно са децата. Ако всички заедно не се обединим да възпитаме едно грамотно поколение, другото съкровище може да няма кой да го помни, и да му знае стойността”.

matanova

В заключение, заместник-кметът Галина Матанова отправи предизвикателство към всички училища и детски градини да се включат активно в кампанията за насърчаване на активното четене, а като награда Община Панагюрище ще подари на победителя с най-много читатели театрална постановка от български автор по избор на учениците или куклен театър за децата от детските градини.

IMG_3612

Утре от 11:00 часа, в голямата зала на Театър Дом-паметник ще бъде даден старт на посланическа кампания „Активните бисерчета”. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.
Проектът „Бисерче вълшебно” цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор на наградата е фондация “Детски книги”, а кампанията се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене „Аз чета”. Домакин на местно ниво е ОУ „Проф. Марин Дринов”. Общо 104 заглавия в 4 категории ще се борят за статуетките в най-голямата читателска награда за детски книги у нас „Бисерче вълшебно“ 2017, чийто старт бе даден днес. Децата на възраст от 6 до 15 години включително могат да гласуват за любимата си книга онлайн на www.biserche.com до 22 април включително. Номинираните заглавия са издадени на български език през 2016 година и не присъстват в задължителните училищни списъци по литература.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn