Дневният център за възрастни хора с увреждания „Св. св. Козма и Дамян“ в Панагюрище посрещна 4-я си рожден ден

В деня на Светите безсребърници Козма и Дамян – 1 юли, екипът и потребителите на Дневния център за възрастни хора с увреждания /ДЦВХУ/ в Панагюрище отбелязаха своя 4-ти рожден ден и празника на своите патрони.

В Дневния център има пълен комплект от услуги за осигуряване на услугата по всички стандарти и изисквания – медицинска грижа, рехабилитация, социална подкрепа и трудотерапия. Екипът на центъра е от 8 човека: една медицинска сестра, рехабилитатор, двама трудотерапевти, един социален работник и директор.

За пръв път  като част от екипа на пълен щат е назначен и рехабилитатор. За радост на всички от края на месец май в центъра работи рехабилитаторът Райна Пелтекова. Кабинетът е оборудван с необходимите апарати, има скрипец, велоергометър, ще закупят и специален масажен стол. Райна Пелтекова сподели, че само месец време активна рехабилитация е дала видим резултат, а напълно прикован към инвалидна количка мъж вече може да прави самостоятелно по няколко крачки.  Разполагат и с помощен персонал.

reha

Социалната услуга стартира на 1 юли 2011 година, а центърът бе открит официално на 1 септември. От месец юни 2012 година ДЦВХУ продължи да работи като делегирана от държавата дейност. Директорът на центъра Савка Гешанова изказа специални благодарности на екипа за всеотдайността и на потребителите за доверието и обичта, с които ги даряват ежедневно, вече четири години. Специални гости на празника бяха представители на Инвалидно дружество „Детелина“, които отправиха музикален поздрав към рождениците.

cvetqdcsu

Поздравителен адрес от кмета на общината и красива кошница с цветя поднесе Нонка Филина, главен експерт “Социални дейности” в Общинска администрация. Заедно с нея на гости при своите приятели бяха дошли няколко деца от ЦНСТ за деца и младежи, заедно с директора Людмила Иванова.

В момента потребителите на ДЦВХУ „Козма и Дамян“ са 18, скоро очакват още един нов член на голямото си и задружно семейство. Капацитетът на Центъра е 20 души.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn