Днес в Общинска библиотека „Стоян Дринов” ще бъде представена книгата на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър”

Днес, 19 май, от 17:30 часа,  в Общинска библиотека „Стоян Дринов” ще бъде представена книгата на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър”. Книгата е съставена от 50 истории, свързани с културния живот в България през XIX и XX век. Писателката ни разкрива множество тайни от живота на видни личности – като Александър Балабанов, Петко Р. Славейков, Стефан Стамболов, Екатерина Каравелова, Соня Змеица, Георги Раковски, Люба Ивошевич, Петър Дънов, за които дори не сме и подозирали. Книгата е изпълнена с пиперливи любовни истории, скандални подробности и опити за самоубийство, провокирани от болезнена ревност. Текстовете засягат подробности от интимния живот на личности, дейни участници в тогавашния обществен живот. Проследяват интересни факти от българския бит, култура, обичаи, навлизащите в страната ни новости, като появата на литературните салони, на цирка като изкуство, на плажа като „мода“ и др., както и проблема с възприемането им от страна на българите. Авторката поднася историите си с чувство за хумор, провокирайки любопитството и интереса на читателите още с първите редове. Изтъкнатата наша писателка и журналистка Петя Александрова е автор на 7 книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и поезия за деца. Стиховете ù са превеждани на английски, полски, румънски, руски, словашки и турски език.

Литературната среща е част от събитията включени в библиотечна седмица, която се провежда в Общинска библиотека „Стоян Дринов” от 16 до 20 май .

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn