Днес в Панагюрище стартират Дните на оперното изкуство

Община Панагюрище посвещава Дните на оперното изкуство на родената в панагюрския край оперна певица Елена Николай и на огромния й принос за развитието на световното оперно изкуство. Целта на организатора Община Панагюрище е приобщаване на панагюрската публика до великолепието на оперното изкуство чрез срещите, насочени към деца, младежи и възрастни.

Поредицата от образователни проекти за популяризиране на оперното изкуство сред панагюрските деца и младежи ще стартират днес, 11 ноември.

От 11:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник ще бъде представена симфоничната приказка за деца и ученици „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев. За малките зрители Госпожа Опера ще разкаже музикалната приказка „Петя и Вълкът” за храбрия Петьо и страшния вълк с театър на сенките, а децата ще се запознаят с инструментите в симфоничния оркестър, които имитират звуците на животните в гората. Музиката е от Сергей Прокофиев, диригент е Константин Добройков, а режисьор е Славчо Николов. С участието на оркестъра и балета на Държавна опера Пловдив.

В 16:00 часа, в света на оперното изкуство по синтезиран, достъпен и атрактивен за младата аудитория начин ще ни пренесе спектакълът „Любовен еликсир“ – спектакъл за смелостта да признаваш чувствата си. Действието на комичната опера „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети се развива през 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия. В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири до чувства. Публиката ще се забърка във веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

Дните на оперното изкуство през тази година са част от новия проект на Община Панагюрище „Изкуство с панагюрски дъх“, който ще стартира днес, 11 ноември, с откриване на изложба „Средногорска палитра“ в изложбената зала на Театър Дом-паметник от 18:00 часа. В изложбата ще бъдат представени картините на местните творци и художници, участвали в Общинския пленер „Средногорска палитра“ през месец септември –  д-р Николай Радулов, Петя Узунова, Нистор Хаинов, Пепа Машева, Марин Кушлов и Лушка Кочева и талантливите ученици Лъчезар Бобеков, Димитър Панчев, Анастасия Лулчева, София Николаева, Евгения Любенова, Христина Зайкова и Цветелина Стрелешка.

Визията на проекта „Изкуство с панагюрски дъх“ е – творчество От общността За общността.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn