Днес в селата Попинци и Бъта ще отбележат тържествено Националния празник на Република България. В Баня ще сведат глава пред паметта на героите на Трети март

Националният празник на Република България ще бъде отбелязан тържествено в село Попинци днес, от 13:30 часа, пред паметника на загиналите за свободата на България, съобщиха от местното НЧ „Искра-1872”. В празничната програма ще вземат участие ученици от ОУ „Отец Паисий“ и възпитаници на ДГ”Яна”. Регионален клуб „Традиция” – Панагюрище ще подреди изложба на старинни оръжия. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред бюст паметника на Петър Тодоров Чардаков, делегат в Оборищенското събрание 1876 година , и мемориалната стена на загиналите попинчани в Руско-турската освободителна война 1878 година.

В НЧ „Никола Йонков Вапцаров- 1927” с. Бъта днес ще се състои тържество под надслов „ И днес йощ Балканът…”, посветено на 140-годишнината от освобождението на България от турско робство, съобщиха от културната институция. Събитието е с начален час 18:00, а входът е 1.00 лев.

Тържествено ще отбележат Националния празник на Република България и в село Баня. Честването на 3-ти март ще започне в 09:15 часа, на площада в селото с ритуал по издигане на националния трибагреник. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Поп Груйо Бански. В тържеството ще вземат участие представители на Регионален клуб „Традиция” – с.Баня и общественици. „Нека заедно да се преклоним пред подвига на тези, които дадоха живота си за  свободата на българския народ . Да сведем глава пред паметта на героите и тяхната саможертва!”, призовават организаторите на събитието от местното НЧ „Пробуда- 1872”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn