Днес е Андреевден

Православната църква почита днес, 30 ноември, паметта на Свети апостол Андрей Първозвани, един от дванайсетте апостола, който пръв е бил повикан да тръгне след Христос. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата.

Тъй като Свети Андрей проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, той е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Той се счита за апостол на православните християни, защото е ръкоположил първия епископ в Цариград – апостол Стахий, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световна религиозна доминация. Константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.
В народния календар празникът е свързан с няколко поверия. Ако на Андреевден денят полека се събужда, то мечката прави точно обратното – поема към зимното си леговище. За да не слиза при хората, трябва да бъде изпратена по живо по здраво с храна и добри пожелания. Вярва се, че на 30 ноември Свети Андрей впряга в ралото си вместо вол мечка, и се празнува Мечкинден в чест на мечката.
В навечерието на Андреевден жените варят жито, царевица, фасул, леща, ечемик, овес. Деня празнуват и невестите.
Имен ден имат днес Андрей, Андрейка и техните производни: Андре, Андреан, Андрейчо, Андрешко, Адриана, Адриета, Андреа, Андреяна и други.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn