Днес е Бабинден и ден на родилната помощ

Някога бабите, жените, които помагали при раждането, били дълбоко уважавани от народа. И така било редно според народните представи за морал.
В чест на бабите нашият народ устроил празник – Бабинден /8 януари/, В него някои учени виждат далечни реминисценции от култа към богинята на плодородието – Богинята майка, почитана преди хилядолетия по нашите земи. На този ден младите майки ставали в ранни зори, за да отидат и полеят на бабата.Всяка гледала да стигне първа при нея, тъй като се вярвало, че на майката, която първа полее на бабата да си умие ръцете, децата ще бъдат живи и здрави през годината.
При бабата обикновено се ходело, докато детето е още пеленаче, но в някои области жените тачели бабата докато е жива, а след смъртта и на празника ходели на гроба й.
Празникът Бабинден е намерил място и в съвременния ни живот.  Днес тяхното място е заето от висококвалифицирани лекари, акушери и сестри. Признателността си към тях по стар български обичай нашият народ изразява в Деня на родилната помощ, който е сменил древния празник.
Православната ни църква на този ден празнува деня на преподобна Доминика, която е живяла през IV в. Заедно със своята приятелка Мавра и още три прислужници Доминика пристигнала в Цариград. Те не били християнки но силно желаели да се покръстят и Патриарх Нектарий ги въвел в христовата вяра като ги посветил в дяконеси. Император Теодосий възхитен от тяхната силна вяра в бога им подарил земя край брега на морето. Там двете приятелки Доминика и Мавра построили два манастира, които станали школа за млади християни. Отдавайки се на строг пост и усилен труд Доминика постигнала най после така желаното и дългоочаквано съвършенство, бог я дарил с дарба за прозорливост и чудотворство. Доминика започнала да лекува болни, предсказвала бъдещето, имала власт над природните стихии. Доминика доживяла до дълбока старост.
Църковният празник на преподобна Доминика – лечителката се слял с народния празник „Бабинден“. Както лечителката Доминика безрезервно е била в помощ на болни и нуждаещи се, така и бабата безрезервно и всеотдайно помага.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn