Днес е Богоявление – Йордановден

Днес се чества Богоявление. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

При спазване на всички мерки за предпазване от коронавирус ще бъде отбелязан християнският празник Богоявление в Панагюрище тази година. В 10:30 часа на площад „20 април”, ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и Молебен за здраве от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

На Йорданов ден се извършва ритуално хвърляне на кръст във водоем, а мъжете се скачат в ледените води, за да го извадят. Този, който намери кръста, ще бъде здрав през цялата година. След изваждането на кръста от водата, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Народните вярвания са, че ако хвърленият кръст във водата замръзне, то ще ни очаква здрава и плодородна година. Сухото и студено време на празника вещае благодатна година.

Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея в дома си, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Тя се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.

Останалото количество светена вода от предходната година се използва за замесването на три ритуални хляба. Първият хляб остава за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратата на къщата, заедно с бъклица вино и е наречен за минувачите.

Чемширените китки от миналогодишното Рождество се изгарят върху желязна повърхност, след което пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под трендафилов храст или овощно дръвче. Новите рождествени китки се поставят върху семейния иконостас, чието кандило е запалено от свещта, донесена от църквата.

На Йордановден трапезата е постна. На масата се слагат пълнени чушки, кравайчета, зеле, фасул, орехи, сарми и други. Обредната питка е от брашно и просо (в някои райони смесват царевично и пшенично брашно).

Не забравяйте и свещта, горяла в предишните празнични вечери.

Всеки от гостите на трапезата счупва орех, по чието съдържание гадае дали годината ще е здрава и успешна – ако орехът е цял и здрав, го очаква благоденствие, и обратното – ако орехът е мухлясал, годината ще е трудна.

С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.От Богоявление започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Днес, по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Найден.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn