Днес е Богоявление – Йордановден

Днес се чества Богоявление. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

Рано сутринта, на 6 януари, Йордановден, в двата храма в Панагюрище – „Свети Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично”, ще бъде отслужена Света литургия. Честването на празника ще продължи в 10:30 часа на площад „20 април” с отслужването на Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия. След водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.

За поредна година група млади панагюрци, облечени в народни носии, ще скочат във водите на Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Смелчаците, които с всяка изминала година стават все повече, ще влезнат в реката с български трибагреник в ръце, под звуците на гайда и тъпан ще се извие мъжко хоро.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Днес, по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.От Богоявление започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Найден.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn