Днес е Богоявление – Йордановден

Днес се чества Богоявление. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

Честванията за Йордановден в Панагюрище ще започнат в 8:00 часа, когато в двата храма в „Свети Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично” ще бъде отслужена празнична Света литургия. В 10:30 часа на площад „20 април” ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет. След водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където в 11:00 часа ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.За трета година група млади панагюрци, облечени в народни носии ще скочат в ледените води на Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Тазгодишният празник се очертава още по-мащабен и ентусиастите ще бъдат повече. Над 20 смелчаци ще влезнат в реката с български трибагреник в ръце, под звуците на гайда и тъпан ще се извие мъжко хоро в ледените води на Луда Яна.

krast-horo

След като бъде изваден кръста за участниците в ритуала и всички миряни ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие в църквата „Свето Въведение Богородично”.  Младежите ще бъдат посрещнати и от кмета Никола Белишки в ритуалната зала на Община Панагюрище. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

krasta
Днес, по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

znamena

С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.От Богоявление започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

На този ден празнуват – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Найден.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn