Днес е денят на бащата

Днес, 26 декември, вторият ден от Коледа, в България се отбелязва и тръгналият от САЩ Ден на бащата, празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.

Само у нас Денят на бащата е на 26 декември, в повечето други страни по света той е през юни. Връчват се подаръци на бащите, семейството отбелязва заедно този светски празник.

В САЩ идеята за такъв празник е на Сонора Смарт, родена в Крестън, Вашингтон. Дъщеря е на ветерана от Гражданската война Уилям Джаксън Смарт, отгледал 6 деца в Спокейн.

Сонора Дод е вдъхновена от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката. Тя предлага за дата на празника 5 юни, датата на кончината на нейния баща, но не успява да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни. Първият Ден на бащата се чества на 19 юни 1910 г. в Спокейн.

Празникът незабавно получава широка неофициална подкрепа от различни хора, като политика Уилям Дженингс Браян. Президентът Удроу Уилсън дава пример като празнува със своето семейство през 1916 г. През 1924 г. президентът Кулидж препоръчва празника да стане национален. През 1966 президентът Линдън Джонсън решава Денят на бащата да се празнува в третата неделя на юни. Празникът е признат за официален през 1972 г. при Ричард Никсън.

Днес, 26 декември църквата почита свети Йосиф Обручник, още и на св. цар Давид и св. Яков, както и събор на Пресвета Богородица.

Имен ден празнуват всички с древните и популярни еврейски имена Йосиф или Давид.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn