Днес е Денят на всички български светии. Имен ден празнуват…

14 Юни е Денят на всички български светии. На този ден празнуват всички с името Асен, Ася, Аспарух, Десиславa, Крyм, Румен, Румяна, Чавдар, Панайот. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра, били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

Този ден, който е и най-новият подвижен празник в нашия църковен календар, е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем.

Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век. Този най-голям син на хан Омуртаг е екзекутиран в Плиска по заповед на брат си Маламир. Но преди да се прости със земния живот, Енравота изрекъл следните думи: „Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя…“. Действително не изминали и 30 години и цяла България се покръстила.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn