Днес е Зимният Кръстовден

5 януари, денят преди Богоявление (Йордановден), се отбелязва като Попова Коледа или Зимен Кръстовден. Народът вярва, че на този ден се пропъждат „Мръсните дни“, които започват на 25 декември и свършват на 5 януари. Цикълът е наречен „мръсни“ или още „некръстни“ дни, тъй като през този период новороденият Исус Христос все още не е получил Светото Кръщене.
5 януари е известен още като Кръста, Водокръст или Водокръщи. Силата на светената вода и кръста слага край на космическия хаос и прогонва злите сили, бродещи по земята.
Ритуалите на Попова Коледа започват рано сутринта, когато попът пуска кръст в светената вода, обикаля домовете и ги ръси с натопената в нея китка босилек. В знак на благодарност стопаните пускат в менчето паричка. На следващия ден – Богоявление (Йордановден), кръстът от котлето се хвърля в реката.
Наричан още Водокръщи, 5 януари е първият от поредицата водни обреди. Вторият и третият са Йордановден (6 януари) и Ивановден (7 януари). Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Богоявление, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо, то ще се сбъдне.
Обредната трапеза на Кръстовден е постна. Имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn