Днес е кулминацията на Бончевите празници в Панагюрище

Днес в Панагюрище ще бъде връчена Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Събитието ще се състои от 18:00 часа в Исторически музей-Панагюрище. Както вчера Община Панагюрище обяви, тазгодишният носител на наградата е литературният критик Иван  Димитров-Гранитски.

През тази година празничният ден ще мине под знака на 140-годишнината от рождението на Елин Пелин. В 17:30ч. в галерията на Градския исторически музей ще бъде открита изложбата “Под манастирската лоза” с картини на ученици и учители от училището. Средствата от откупените картини ще бъдат дарени на СУ „Нешо Бончев“ за изграждането на природен център „Спирала на живота“. Проектът е финансиран от Фондация Америка за България по Програмата „Училища на бъдещето“ за изграждане на модерна образователна среда. За Центъра ФАБ е дарила 150 хил. лв., а останалата част от средства за Проекта ще бъдат събрани от училищната общност.

Художествен етюд “Надиграване” по “Ветрената мелница” ще ни пренесе в магията на Елин-Пелиновите разкази, след което ученици от гимназиален етап ще ни представят своето проучване за непознатите ученически години на писателя, малка част от които са протекли в нашето училище.

На празника ще бъдат връчени традиционните награди от поетичния конкурс за „Млади дарования на СУ „Нешо Бончев“ и Първата  награда „Ученик на месеца“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn