Днес е Световният ден за защита на лабораторните животни

Световният ден за защита на лабораторните животни се отбелязва на 24 април от 1979 г. по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни (IAAPEA).

Всяка година милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати. От сенките за очи и сапуните през препаратите за почистване на печки и тоалетни, та до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза.

Вивисекцията е най-добре развитата форма на организирана, официално призната жестокост над животните. Тя, обаче, се подкрепя от най-доходоносните индустрии и мултинационлни корпорации. Вероятно, ако се забрани вивисекцията, ще изчезнат и други форми на жестокост към животните, смятат защитниците на животните.

Изследвания разкриват, че само 5% до 25% от резултатите от опитите с животни са приложими при лечението на хора. Повече от 85% от данните получени от тестове върху животни се изхвърлят на боклука, защото не могат да послужат на никого – човек или нечовек. Според защитниците на животните няма учен, който да базира лечението на пациентите си на тези резултати.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn