Днес панагюрци ще могат да попитат Иван Станчев защо от икебана дървесата ги боли

23 години след „Дяволден”. Две десетилетия след „Мед с привкус на тамян или любов по време на СПИН”. Сега е ред на „От икебана дървесата ги боли”. Това са заглавията на поетичните книги на Иван Станчев. Последната от тях излезе през април 2015 година и днес тя ще бъде представена в родния град на поета – Панагюрище.

През последните няколко години името на поета Иван Станчев се свързва най-вече с култовото стихотворение и текст на песента „От икебана дървесата ги боли“. Това е името на литературната антология, която тази вечер Иван Станчев ще представи в Народно читалище „Виделина-1865”, от 18 часа. Сборникът е издаден от Издателство „Меценат“, негов редактор е Иглика Горанова, а фотографиите са дело на Борислав Николов, Поля Павлова, Румен Баросов, Камен Доков и Роси Хубенова.
От икебана дървесата ги боли, от икебана дървесата-а-а, от икебана дървесата, дървесата ги боли-и-и…”, този стих и танца в клипа на песента дълго време бяха и все още са сензация. Всъщност текстът на стихотворението „От икебана дървесата ги боли“ е написан още през 1989 година, а песента излиза в албум на Деян Неделчев „Колко си хубава, Господи“, издаден през 2001 г.  Със сигурност тази вечер ще стане дума и за този текст, който освен да забавлява, носи и друго, по-дълбоко послание.

Още за поетичните вълнения на колоритния поет, панагюрци ще могат да разберат днес от самия Иван Станчев.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn