Днес новоизбраният президент Румен Радев ще встъпи в длъжност

Церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев ще се състои днес, 22 януари на площад „Свети Александър Невски“ от 11:00 часа.

Сред поканените да присъстват са премиерът Бойко Борисов и министрите, председателят на парламента Цецка Цачева и депутатите, ръководителите на върховните съдилища, главният прокурор, досегашните президенти, кметът на София, дипломати.

На площада първо Росен Плевнелиев, а след него и Румен Радев ще направят преглед на строя, ще поздравят почетния караул и ще се поклонят пред националното знаме.

Тук на площад „Свети Александър Невски“ президентът Росен Плевнелиев ще произнесе последно си слово като държавен глава, а Румен Радев – първото преди официално да влезе на „Дондуков“ 2.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на България, по време на който 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените ни сили.

Двамата президенти ще положат венец пред паметника на Незнайния войн и с едноминутно мълчание ще отдадат почит към загиналите за свободата на България. Ще приемат тържествения марш на почетния караул, след което ще се отправят към храма „Свети Александър Невски“, където ще бъде отслужена литургия.

Церемонията ще продължи на „Дондуков“2 . Пред парадния вход на президентската институция Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще посрещнат Румен Радев и Илияна Йотова. След снимка в Гербовата зала, двамата президенти ще разговарят в Зелената зала, а Попова и Йотова в кабинета на вицепрезидента.

След приключване на срещите новите президент и вицепрезидент ще изпратят на парадния вход своите предшественици.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn